Bildkälla: Johanna Arpiainen, Votum Media
Denna lektion är en läslektion för lågstadiet som har som syfte att introducera ämnet om häxprocesserna. Boken är skönlitterär, och för skolor i Kramfors kommun finns en klassuppsättning att låna från Kramfors bibliotek.
Lektionsbeskrivning
Syfte
Att introducera ämnet om häxprocesserna för lågstadieeleverna, samt att eleverna ska öka antingen sin läsförståelse eller hörförståelse.
Genomförande
Ni kan välja på att du som lärare läser boken för klassen, eller att eleverna läser den själva. Ni inleder med en kort diskussion om vad en häxa är och om häxor finns på riktigt eller inte. Efter läsningen pratar ni om vad i boken som kan ha hänt på riktigt och vad som var påhittat. Till lektionen finns även ett korsord kopplat till boken.
Målgrupp
Årskurs 1-3
Ämnen
Historia, Svenska
Tidsåtgång
1-2 lektionstimmar. Beroende på om du som lärare läser boken eller om eleverna läser själva. Och vilken läsnivå som eleverna ligger på.
Kopplingar till läroplanen
Årskurs 1-3
Historia
Att leva tillsammans
- Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden, till exempel i barnlitteratur, sånger och filmer. Minnen berättade av människor som lever nu.
- Samtal om och reflektion över moraliska frågor och livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel kamratskap, könsroller och döden.
Att leva i närområdet
- Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider.
Svenska
Läsa och skriva
- Gemensam och enskild läsning. Sambandet mellan ljud och bokstav. Strategier för att avkoda, förstå och tolka ord, begrepp och texter.
- Att återge delar av innehållet i olika texter samt resonera om budskap i texterna och jämföra med egna erfarenheter.
Texter
- Skönlitteratur för barn från olika tider och skilda delar av världen. Sånger, muntligt berättande, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
- Texter som kombinerar ord och bild samt texter i digitala miljöer för barn.
Lektionsupplägg
- Lektionsupplägg (PDF)