Föreläsningar om häxprocesserna

Välkommen till två digitala föreläsningar som behandlar häxprocesserna i Salem, USA och Tårsåker, Sverige. Vid två tillfällen får vi perspektiv på vad det var som hände och hur det kunde hända.

Två häxmuseer arbetar tillsammans

Det är HansOlov Furberg på Region Västernorrland som tillsammans med Kramfors kommun Ninni Mellander har kontaktat det amerikanska muséet för att se om det inte fanns ett intresse för samarbete.

– De visste lika lite om händelserna hos oss som vi om deras häxprocesser. När vi lade fram idén om en gemensam föreläsningsserie nappade de genast, berättar HansOlov Furberg.

– Under resans gång har det kommit fram att en av våra kontaktpersoner vid Salem Witch Museum har svenskt påbrå, så det blir en kompetensutveckling för båda parter.

Liknande händelseförlopp och efterbearbetning

Vid häxprocesserna i Salem, som ägde rum mellan februari 1692 och maj 1693, anklagades mer än tvåhundra personer för häxeri. Trettio bedömdes vara skyldiga och nitton avrättades genom hängning. Majoriteten av de avrättade var kvinnor.

Precis som i Torsåker ser man i Salem att historien är så viktig att bevara att ett särskilt museum har byggts upp med en spännande och illustrerande utställning som lockar många.

Välkommen till två digitala föreläsningar

Nu vill de två museerna sprida varandras berättelser och bjuder in till två digitala föreläsningar.

– Den 16 maj får vi lyssna till våra amerikanska vänner och 5 juni är det dags för oss att berätta om de svenska händelserna. Föreläsningarna är cirka 45 minuter långa och det finns möjlighet att ställa frågor, säger Ninni Mellander.

Föreläsning 1 – måndag 16 maj kl 15.30

Föreläsare: Rachel Christ- Doane, Director of Education, Salem Witch Museum

Länk till föreläsningen:
Föreläsningen har redan varit.

Föreläsning 2 – söndag 5 juni kl 17.00

Föreläsare: Maria Nordlund, kulturarvspedagog, Berättarkompaniet Skvätten

Länk till föreläsning 2 (zoom.us)